Biografie:  Onno Jongewaard, geboren Den Haag 1945

Mijn kunstenaarschap heeft zich geleidelijk ontwikkeld, gelijk op met diverse beroepsuitoefeningen in verschillende sectoren van de maatschappij. Het oog voor schoonheid daarbij voortdurend in de aanslag, dat wel. De afschuw voor lelijkheid, verharding aangeboren aanwezig, net als de angst voor verstening van het hart.

Pas toen het mij duidelijk werd dat schoonheid niet vanzelf voorhanden is en vanzelfsprekend als streefdoel in de maatschappij neergelegd, kon het niet anders dan dat het zichtbaar maken van schoonheid, zachtzinnigheid, tederheid mijn hoofddoel werd.  Dat moest om zelf aan die verharding, aan het collectief massief te kunnen ontsnappen. Ik moest het gestolde goud van het leven masseren, koesteren, ja uit diens benauwenis bevrijden. Het kunstenaarschap viel me als het ware ongevraagd ten deel, zonder dat er nog een mogelijkheid was er weerstand aan te bieden. Beeldhouwen werd mijn uitdrukkingswijze van deze in eerste instantie stille ambitie, die ik stilhield tot het vakmanschap voldoende was gerijpt.

Ik spreek nu over drie decennia terug. Aanvankelijk zocht ik het hardste materiaal, arduin steen, om er zachtheid uit te laten ontsnappen. Langzaam nam ik ook mijn toevlucht tot andere steensoorten maar ook hout en gips. Zo ontstond er een handschrift waarin het abstracte en het organische samen dansen. De bevrijde lijnen moeten ontroeren. Dat moet. Zij moeten de hardheid van het steen verheffen tot wat het zou kunnen zijn. Alsof wij zouden kunnen kijken in de ziel van het materiaal.

Ik werk zowel taille directe als naar voorstudie. Bij voorkeur handmatig met hamer en beitel. Het lijfelijk contact met de steen staat in mijn beeldhouwer schap staat centraal.

 

 

Kunstopleidingen:

Academie voor Schone Kunsten Eeklo (B)  2003 t/m 2013

  • Beeldhouwen ruimtelijke kunst (bij Jo VanRijckeghem)
  • Specialisatie Steen Beeld (bij Lieven Goetinck)
  • Kunstambacht Steen Beeld (bij Herman Bocksteale)

Hofmanheide (B) Masterclass beeldhouwen (bij Jaak Hillen)

Doesburgcentrum Vlissingen (bij Wies de Bles)

 

Prijs: 

Academie prijs van de stad Eeklo 'Steen Beeld' 2006, met een beeld uit Portugees marmer, titel 'de omslag'  

 

BeNeArt:

In samenwerking met een groep Belgische en Nederlandse beeldend kunstenaars vormen we het België Nederland Art.  We dragen onze visie op kunst uit via conceptuele groepsexposities in beide landen. Vaste deelnemers BeNeArt: Erik Hebberecht (B), Mark Bessemans (B) en Carmen Milhous Arendt.

 

Zeeuws Kwartet:                                                                                                                                                                                                        In samenwerking met een groep Zeeuwse Kunstenaars vormen we het Zeeuws Kwartet. Met elkaar maken we een harmonie van gestileerde kunst.  Deelnemers zijn: Regi van Driel, Silvia Kooman en Joop Los.

 

Kunst & Cultuurroute Middelburg:

Elke eerste zondag van de maand organiseer ik in het kader van de Kunst & Cultuurroute Middelburg in Pakhuis 22 een expositie waarbij ik een gast exposant uitnodig. (zie exposities)

 

Lid:  Bok / Beroeps Organisatie Kunstenaars

 

Lid:  CBK zeeland