Biografie

Onno Jongewaard, Den Haag 1945
Als kind teelde ik bloemetjes in de dakgoot op ons platje achter drie hoog in Den Haag. Ik ontwikkelde spelend en dromend een ruime belangstelling voor dieren en planten. Rond mijn 23e stapte ik na werken en opleidingen in de tuinbouw over naar de gezondheidszorg. Met veel plezier en ambitie heb ik vele jaren geïnvesteerd in verschillende sectoren van zorg. Op de werkvloer, binnen managementteams, als docent, met het van schrijven van teksten en boeken. Altijd met een zeer kritische blik op de vandaag de dag nog steeds gaande depersonalisatie van mensen binnen instituten als schadelijke uitwas van goedbedoelde zorg. Je zou kunnen zeggen de verstening van mensen.
Het beeld uit steen houwen. Met onderbrekingen neem ik al zo’n dertig jaar de hamer en beitel ter hand. De beelden die ik maak zijn veelal abstract en organisch van vorm. Beelden geïnspireerd door lijnen en vormen die op natuurlijke wijze vanuit de beweging ontstaan, verbinding met elkaar hebben, elkaar volgen en versterken. Het gaat mij om die ene lijn of facet die voldoening geeft het beeld te omarmen. Ik werk zowel en taille directe als naar voorstudie, bij voorkeur werk ik handmatig in marmer of Belgisch hardsteen . Het lijfelijk contact met de steen staat in mijn beeldhouwerschap centraal. De laatste jaren wissel ik het hakken in steen af met het werken in hout en gips of een combinatie daarvan. Beeldhouwers als Moore en Brancusi hebben mij richting gewezen. De beelden van Eugène Dodeigne raken mij emotioneel tot in het hart.

 

Opleiding
Van Doesburgcentrum Vlissingen - Wies de Bles   

Academie voor Schone Kunsten Eeklo, België (B) Ambacht Steen Beeld

(Herman Bocksteale)                                                                                                                  

Academie voor Schone Kunsten Eeklo, België (B) - Specialisatie Ambacht Steen Beeld

(Lieven Goetinck)                                                                                                         

Academie voor Schone Kunsten Eeklo, België (B) - Beeldhouwkunst (Jo van Rijckeghem “Hofmanheide Bergeijk" (B) - Masterclass beeldhouwen (Jaak Hillen)

 

Prijzen
In 2010 ontving ik de bijzondere prijs van de stad Stad Eeklo (B)

 

BeNeArt

In samenwerking met een aantal Belgische en Nederlandse kunstenaars vormen we het België Nederland Art en exposeren we met regelmaat in beide landen.